Om sykkellåser

Tester av sykkellåser


Vaierlåser

Vaierlåser (bilde) er de enkleste, billigste og vanligste sykkellåsene. De veier lite, er enkle å bruke, men vaieren er sårbar for baufil og boltekutter. Selve låshuset er som regel også svakt slik at du kan knekke låsen med tang, skrutrekker eller hammer. Spirallåser (bilde) er også vaierlåser, og disse er meget fleksible når det gjelder å låse sykkelen fast til noe. Det er store forskjeller på stålkvaliteten i vaieren. Noen forhandlere snakker om kabellåser når de mener tykke og kraftige vaierlåser, men en vaierlås er en vaierlås uansett hvor tykk den er. Det er i praksis umulig å lage en sikker vaierlås. Det er ingen vaierlåser som er FG-godkjente.

Slangelåser

Slangelåsene (bilde) har metallskjell utenpå vaieren som beskytter mot baufil og gjør den så tykk at den ikke kommer inn i kjeften på en boltekutter. Dette gjør slangelåser mer sikre enn vaierlåser, men låsen blir også tyngre. I likhet med vaierlåser er de fleksible slik at det er lett å låse sykkelen fast til noe. Problemet med de fleste slangelåser er at skjellene er for svake. De kan klemmes flate slik at du kan kappe låsen med boltekutter likevel. Den mest populære slangelåsen er av merket Ming Tay. I motsetning til det de fleste tror, er dette en relativt svak lås. Slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) er den eneste slangelåsen som er FG-godkjent. Dette er også den eneste slangelåsen som motstår angrep med vanlig boltekutter (bilde).

Rammelåser

Mange DBS-sykler og en del andre sykler leveres med en lås som er fastmontert på bakgaffelen slik at bakhjulet kan låses (bilde). En rammelås er ikke en spesielt sikker lås. Den kan kappes med boltekutter, bores opp med drill, og hele låsen kan sages av sykkelrammen ved hjelp av baufil. Låsen er imidlertid bedre enn sitt rykte. Den er enkel å betjene, og mange er FG-godkjente, men du kan ikke bruke den til å låse sykkelen fast til noe. Kryptonite og ABUS (bilde) har riktignok en vaier med løkke i hver ende som kan tres inn på rammelåsen, men du oppnår høyere sikkerhet med en separat lås.

Bøylelåser

Bøyelåser (bilde) er lett å bruke, og fraktes med holder på sykkelen. De er imidlertid lite fleksible, og du får bare låst et hjul og rammen samtidig til en forholdsvis tynn gjenstand (bilde). I gruppen bøylelåser finnes alle kvaliteter, og bøylelåser som ikke er FG- godkjent kan ikke anbefales. Skikkelige bøylelåser tåler mye: baufil, boltekutter, hammer, skrujern, tang, og noen bøylelåser tåler også drill, spett og jekk. En bøylelås i kombinasjon med en vaierlås er en god løsning for de fleste syklister. Du kan også kombinere en FG-godkjent bøylelås med en slangelås dersom du ønsker litt høyere sikkerhet

Kjettinglåser

Kjettinglåser (bilde) er fleksible og enkle å bruke. Du må imidlertid høyt opp i både vekt og pris for å få skikkelige kjettinglåser (bilde). FG-godkjente kjettinglåser er sammen med de FG-godkjente bøylelåsene de sikreste sykkellåsene. Du oppnår svært høy sikkerhet ved å kombinere en FG-godkjent kjettinglås med en FG-godkjent bøylelås, og denne kombinasjonen har de siste årene blitt vanlig i New York.

Konklusjon

De ulike typer sykkellåser er sårbare for ulike typer verktøy. De har alle sine fordeler og ulemper, men som gruppe er det de FG-godkjente kjettinglåsene og de FG-godkjente bøylelåsene som er sikrest. Vi har laget en liste hvor vi har rangert en del av de beste sykkellåsene. Du kan også studere oversikten over tester av sykkellåser. På web-sidene til Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) finner du dessuten liste over FG-godkjente låser.

Tester av sykkellåser

Tilbake til sykkeltyveri.no


Last modified: Mon May 02 14:33:30 MET DST 2005