Historier om mislykkede tyveriforsøk

Myter om sykkeltyverier

Innledning

Det er sjelden man hører om sykkeltyver som har prøvd å stjele sykkel, men måtte gi opp. I de fleste tilfeller lykkes de. Erfarne sykkeltyver vet nøyaktig hvilke låser de kan knekke med det verktøyet de har med seg. Noen ganger blir sykkeltyven oppdaget, og må stikke av. I noen svært få tilfeller må tyven gi opp fordi låsen var mer solid enn han hadde regnet med. Her følger noen slike historier.

Med baufil mot FG-godkjent lås

ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) er den eneste slangelåsen som er FG-godkjent. De fleste andre slangelåser og så godt som alle vaierlåser kan enkelt kappes med baufil. En journalist i en studentavisen "Inside" hadde kjøpt seg en ABUS Steel-O-Flex Granit. Det tok ikke mer enn et par uker før en kjeltring prøvde seg på låsen. Det er mulig han var flink til å kappe slangelåsen Ming Tay Super Guard (bilde) med baufil, men mot en ABUS Steel-O-Flex Granit nytter det ikke. Han gjorde flere forsøk på å kappe låsen, men måtte gi opp. Ingen FG-godkjente sykkellåser kan kappes med baufil på under tre minutter.

Ungdom som kom til kort

En del av bøylelåsene til ABUS er sårbare for jekk og spett. Det er derfor viktig å plassere låsen slik at tomrommet i bøylen blir helt fylt opp. En gunstig plassering er gjennom bakgaffel i høyde med bremseklossene slik at bøylen omslutter bakgaffel, bakfelg og f.eks inn på en stolpe. Det var imidlertid en sykkeleier som hadde bøylelåsen ABUS Granit Classe 74HB (bilde), men kun hadde låst rammerøret til stolpen på et solid stålgjerde over en bro. Noen forbipasserende ungdommer klarte ikke å motstå fristelsen, og demonterte et trafikkskilt i nærheten for å kunne bruke stolpen på skiltet som spett. De brukte stort kraft på låsen, men fikk den ikke opp. Til slutt bøyde stolpen på trafikkskiltet seg, og de måtte gi opp. Ungdommene ble da så irriterte at de skar i stykker dekkene på sykkelen med en kniv.

Proff sykkeltyv møtte veggen

En syklist kjøpte en bøylelås av typen Squire Paramount (bilde) i butikken "Family Sport" i Oslo. En dag han hadde låst sykkelen fast til et solid stålgjerde, hadde en sykkeltyv prøvd seg på låsen. Den var blitt kraftig deformert. Tyven hadde sannsynligvis brukt en hydraulisk jekk. Tyven hadde imidlertid ikke klart og få låsen opp, og syklisten tar den deformerte låsen tilbake til sportsforretningen der han kjøpte den. Han var naturligvis lei for at noen hadde mishandlet låsen hans, men han var strålende fornøyd med at tyven ikke hadde klart å få låsen opp. Han kjøpte derfor en ny lås av samme type. Family Sport valgte å henge den deformerte låsen opp på veggen. Når de solgte lås, og noen kunder spurte om bøylelåsen Squire Paramount var en solid lås, kunne forhandleren bare peke opp på låsen på veggen. Flere argumenter var ikke nødvendig.

ABUS Steel-O-Flex Granit og slegge

Filosofien med slangelåser er at skjellene skal gjøre låsen så tykk at den ikke kommer inn i kjeften på en boltekutter. Trikset er derfor å slå skjellene flate først. For å kunne slå flat en ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde), må du ha en liten slegge. Det utrolige med ABUS Steel-O-Flex Granit er at det er svært vanskelig å kappe låsen med en halv meter lang boltekutter selv om du først har slått låsen flat med en slegge. En syklist hadde kjøpt en ABUS Steel-O-Flex Granit i Tromsø. Noen sykkeltyver hadde prøvd seg på låsen, banket den flat, men ikke klart å kappe låsen. Eieren kjøpte seg en ny ABUS Steel-O-Flex Granit.

Sykkeltyven som havnet på legevakten

En litt paranoid sykkeleier hadde kjøpt seg kjettinglåsen ABUS Power Chain (bilde). Dette er en FG-godkjent kjetting med 11 mm trådtykkelse som tåler angrep med en 1,0 meter lang boltekutter uten problemer. Det kom en sykkeltyv som tydeligvis ikke hadde denne kunnskapen, og han gjorde forsøk på å kappe låsen med en halv meter lang boltekutter (bilde). Han presset hardere og hardere, og la etter hvert hele sin kroppstyngde på den stakkars boltekutteren. Til slutt røk kjeften på boltekutteren, og sykkeltyven fikk en splint i beinet. Han havnet på legevakten, men var egentlig svært heldig. Han kunne fått en splint i øyet.

Myter om sykkeltyverier

Tilbake til AISSM.
Last modified: Mon Aug 16 14:28:34 MET DST 1999