Intervju med en sykkeltyv fra Bærum

Intervju med sykkeltyven "Tim"

Hentet fra en artikkel av Christian Brevik, Asker og Bærum Budstikke 08.06.96.

Det er en del sykkeltyver fra Asker og Bærum. Markedet for denne affæren blir bare større og større. Vi har møtt en gutt i 20-årsalderen som forklarer hvordan ting foregår.

- Hvordan stjeler dere syklene?

- Vi tar de syklene som ikke er låst fast i noe. De kaster vi inn i bilen og stikker av, hjem til vår lille "sykkelbutikk" i garasjen.

- Hva slags sykler stjeler dere?

- Dyre sykler er mest populære, de mellom kr 5.000,- og 10.000,- er de kjøperne vil ha. Og kjøperne er det mange av, alt fra studenter til folk i bra jobber, men som regel er de under 30 år gamle. Jeg skjønner ikke at folk gidder å kjøpe en sykkel til kr 10.000,- når de kan få den til kr 2.500,- hos oss.

Skur fra hverandre

- Det hender hvis vi tar skikkelig dyre sykler med spesielle kjennemerker at vi skrur fra hverandre delene og selger dem. Men vanligvis har folk ikke noe imot å sykle rundt på den stjålne sykkelen selv om de ikke bor langt unna "offeret"!

- Hva med politiet?

- Jeg og kameraten min har aldri blitt tatt, det frykter vi ikke heller. Hva har vi å tape? Vi får kanskje noen tusenlapper i bot og så ferdig med det. Det er helt latterlig hvor mild straffen er, da er det jo bare å stjele en sykkel til, så er boten betalt. Sykler til under kr 5.000,- gidder de ikke å ta, de er det for lite å tjene på. Dessuten har de fleste med dyre sykler forsikring, da får de pengene sine tilbake. Folk vil ha det dyreste og de med mest utstyr.

Intervju med sykkeltyven "Tim"

Tilbake til AISSM.


Last modified: Sun Apr 25 09:13:01 MET 1999