Pass på sykkelen din!

Låsing av sykkel med rammelås

Hvordan låse sykkelen

 1. Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l. (bilde).
 2. Bruk ekstra lås til å låse forhjulet.
 3. Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
 4. Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
 5. Ikke la sykkelen stå ute om natten.
 6. Ta med deg sykkelsetet.

Andre råd

 1. Registrer sykkelen i Falken Sykkelregister.
 2. Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).
 3. Graver sykkelens rammenummer på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
 4. Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.
 5. Anmeld et eventuelt tyveri så fort som mulig.

Kommentarer

Sykkelen må alltid låses fast til noe. Det hjelper lite at sykkelen er låst hvis det er lett å slenge den inn i en varebil. Forhjulet bør også låses. For det første unngår du at hjulet blir stjålet. For det andre er det mindre fare for at tyven velger din sykkel. Det er sjelden tyven har med seg verktøy til å knekke to forskjellig typer låser (f.eks en god bøylelås og en vaierlås).

Ikke la sykkelen stå ute om natten. Mange tyver spaner seg ut en sykkel på dagtid og kommer tilbake i nattens mulm og mørke. Det hjelper ikke at du sover like innenfor. Det stjeles like mange sykler fra hjemstedet som fra andre steder. Varier på hvor du setter fra deg sykkelen. Dersom du er et vanemenneske, vet tyven akkurat hvor han kan finne sykkelen din. Ta med deg sykkelsetet. Det er slitsomt å sykle på en (stjålet) sykkel uten sete. Tyvene er dessuten mest interesserte i komplette sykler da det er ekstra bry å stjele et sete som passer. Uten sete får tyven nesten ingenting for sykkelen når den skal selges.

Registrer sykkelen din i Falken Sykkelregister (tegning, logo). Dette gjør at det er større sjanse for at du får sykkelen din igjen dersom politiet finner den. Etterhvert som stadig flere registrerer syklene sine, vil det også medføre større risiko å kjøpe en stjålet sykkel. Hvis du graverer sykkelens rammenummer inn i de ulike sykkeldelene, blir det mindre attraktivt å stjele sykkelen for å slakte den. Ta kontakt med Falken AS (tlf 23 00 41 40) for å få vite hvor du kan få slik gravering utført. Dersom hurtigkoblere og skruer er byttet ut med låsbare skruer/bolter er det svært vanskelig for andre å pelle deler eller slakte sykkelen i det hele tatt. Et billigere, men dårligere alternativ er å bytte ut hurtigkoblere med vanlige bolter med mutter eller sette slangeklemme på hendelen til hurtigkobleren. Det er også mulig å fylle alle skruehull med Araldit, men da er det ikke bare sykkeltyven, men også du som får problemer dersom du trenger å løsne deler.

Låsing av sykkel med rammelås

Tilbake til AISSM.


Last modified: Thu May 22 13:16:22 MET DST 2003