Intervju med sykkeltyven "Per"

Ribbing av sykler

Delvis bygget på en artikkel i Aften Aften 18.08.00 skrevet av Marianne Billing.

Han er 40 år, narkoman og sykkeltyv. Bor på hospits i Oslo. I det lille rommet hans står sykkeldekk og en eske full av forgafler, setestammer, styrer og verktøy.

- Jeg tar deler fra en sykkel og bytter over til en annen, slik at den ikke blir gjenkjent. Hvis jeg setter på en forgaffel med demper, blir sykkelen mer verdt, sier han.

- Hvis det er en dyr sykkel, blir tyveriet anmeldt til politiet. Da filer jeg bare bort et par tall i rammenummeret og slår inn nye nummer. Så lakker jeg pent over. Det går stort sett greit, forteller "Per"

I løpet av en uke stjeler han fra en til 12 sykler. De er plassert slik at han ikke risikerer å bli tatt på fersken. Først legger han merke til hvor syklene står. Senere drar han tilbake og tar dem. Favorittene er dyre sykler som Scott og Merida og luksusmodellene til DBS. Likevel er det ikke mye penger å tjene på det.

- En sykkel til 10 000 kroner selger jeg glatt for 400 kroner. Men hvis jeg kan vente, prøver jeg å få tak i seriøse kjøpere som betaler opptil 2000 kroner, forteller Per.

Han har aldri stått på en lås som han ikke klarer å åpne. Mot batteridrevet vinkelsliper og boltekutter må selv de mest moderne låser gi tapt.

- De verste er bøylelåser som er herdet og store slangelåser. På dem må jeg bruke vinkelsliper. Ellers går det greit med stor avbitertang. Mange låser bare forhjulet eller bakhjulet. Da tar jeg resten av sykkelen, og tar hjul fra sykkelen ved siden av, forteller Per.

Han har flere triks på lager. Noen ganger ringer han til politiet og gir seg ut for å være eieren. Sier at han har funnet igjen sykkelen sin og trekker tilbake anmeldelsen. Dermed blir sykkelen fjernet fra politiets liste og er med et pennestrøk helt lovlig.

Per kjenner rundt 15 personer som driver med sykkel-tyverier på heltid. De fleste har stoffproblemer. Avsetningen er ikke noe problem. Han forteller at han blir stoppet på gaten av kjøpere når han kommer syklende. Det kan være vanlige folk som vil kjøpe fin sykkel til sønnen sin, eller par som ønsker seg like sykler.

De beste kundene er folk av utenlandsk opprinnelse.

- Jeg har faste kjøpere. Pakistanere, marokkanere og jugoslaver er gode kunder. Jugoslavene sender syklene ut av landet til Polen og Tsjekkia, forteller Per. Hvis folk vil ha kvittering, skaffer han det.

- Jeg har en blokk som jeg nappet med meg fra en butikk. Kjøpte meg et lekestempel og stempler med "Gresvig Sport". Risikoen for å bli tatt er ikke så stor. Politiet har stoppet ham med sykler som han hadde fikset rammenummeret på.

- Det gikk glatt. Hvis sykkelen ikke er meldt stjålet, kan ikke politiet gjøre noe, for da har de ikke bevis. Per er ikke stolt av det han driver med. Han begynte å rappe sykler for å slippe å selge mer narkotika. I fire år har han stått i metadonkø.

- Jeg liker ikke det jeg driver med, har dårlig samvittighet. Jeg er kriminell kun fordi jeg er stoffmisbruker.

Ribbing av sykler

Tilbake til AISSM.


Last modified: Mon Aug 21 09:13:01 MET 2000