Kommentarer til FG-godkjenningen

Tester av sykkellåser

Testen som utføres av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG) er en standardisert test som gjør at alle låser får en rettferdig behandling av en nøytral instans. Problemet er at de standardiserte testbetingelsene gjør at testen utføres på en måte som er langt fra de metodene vanlige sykkeltyver bruker.

En sykkeltyv vil ikke nøye seg med en 240 mm avbitertang når han kan kjøpe en halv meter lang avbitertang i nærmeste jernvarehandel. Det at en FG-godkjent lås tåler slag med en 320 gram tung hammer etter å ha bli kjølt ned til -20 grader behøver heller ikke å bety så mye dersom du kan kjøle låsen ned til -60 grader ved hjelp av et CO2 brannslokningsapparat.

Den Rustne Eike pleier å teste bøylelåser bl.a ved hjelp av en jekk. Det er naivt å tro at ingen sykkeltyver bruker jekk når det er enkelt å lage en liten jekk som får plass i lommen, og som kan benyttes på selv de trangeste bøylelåsene.

FG-testen inneholder ikke bruk av tyngre verktøy som drill og vinkelsliper. Selv om ingen sykkellåser klarer å motstå en vinkelsliper i 3 minutter, er det likevel et poeng å lage låsen så motstandsdyktig som mulig. Siden det finnes batteridrevne utgaver av både drill og vinkelsliper, bør låsen også testes for dette.

Alternativer til FG-kriterier

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) er ikke negative til ordningen med FG-godkjenningen, men ser helt klart svakhetene. At en sykkellås er FG-godkjent betyr ikke nødvendigvis at låsen er bra, bare at den ikke er helt håpløs. Det er derfor nødvendig med ekstra testing for kunne anbefale låser til personer som ønsker høy sikkerhet.

Det har vært foreslått en helt annen type testing enn den som FG utfører idag. Testingen skjer uten noe som helst spesifikasjon av verktøy. Testen utføres rett og slett ved å la en "proff" gå løs på låsen med alt det verktøyet det kan tenkes sykkeltyver bruker på gata. På grunnlag av denne testen kan sykkellåsene deles inn i tre klasser:

  1. Låser som holder mindre enn 3 minutter.
  2. Låser som holder mellom 3 og 6 minutter.
  3. Låser som holder over 6 minutter.
En lås som er klassifisert i klasse 3 må kunne nedgraderes til klasse 2 eller 1 hvis noen oppdager en enkel metode som knekker låsen på kortere tid.

Produsentkontrollerte deklarasjoner av låsens sikkerhet

Internkontroll og konkurrentkontroll er en metode for kvalitetssikring som EU vurderer å innføre på en rekke områder. Produsenten av sykkellåsen angir på varedeklarasjonen hva låsen tåler. Konkurrerende låsprodusenter kan teste låsene og hvis låsen ikke holder det produsenten lover, så blir produsenten anmeldt for villedende markedsføring, og låsen må trekkes fra markedet. Låsprodusentene har mye ekspertise innen testing av låser fordi de lever av å stadig utvikle sikrere låser. Det er hard konkurranse, og hvis en annen produsent avslører juks, vil dette svi i form av tapte markedsandeler. Dette er fremtidens kvalitetssikring. Kundene vet hva de får ved å lese deklarasjonen, og ingen produsenter tør å love mer enn det de kan holde.

Tester av sykkellåser

Tilbake til AISSM.


Last modified: Mon Mar 16 21:13:01 MET 1998