Squire Paramount

[English]
Squire Protector

En god bøylelås skiller seg fra dårlige bøylelåser ved at den ikke kan kuttes med en halv meter lang boltekutter, ikke kan dirkes eller åpnes gjennom låssylinderen på under et minutt, at den tåler nedkjøling med idrettsspray, at den ikke kan bores opp på under 90 sekunder, og at den ikke kan sages over med baufil på under 10 minutter.

Jekk

Squire Paramount (bilde) skiller seg fra andre gode bøylelåser ved at den heller ikke kan knekkes ved å bruke jekk. Den Rustne Eike har testet låsen flere ganger, og selv etter 15 minutters jekking med en spesialbygd jekk var låsen like hel. Låsen var ikke blitt vesentlig skadet av behandlingen, og den kunne brukes etterpå. Ifølge produsenten skal den tåle 6 tonn med jekk.

Stor boltekutter

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! tok en Squire Paramount bøylelås med til Falken for å be de prøve å kutte låsen med sin 1,5 meter lange boltekutter. Selv med bruk av hele kroppstyngden på boltekutteren, klarte de ikke å kutte den. Det var riktignok et lite hakk på begge sider av bøylen der boltekutteren hadde grepet tak, men ingen større skader. Ifølge produsenten skal den tåle 9 tonn med boltekutter.

Vinkelsliper og skjærebrenner

Det er selvfølgelig mulig å knekke en Squire Paramount ved å bruke vinkelsliper eller skjærebrenner. I motsetning til en del andre bøylelåser, er begge ender av bøylen så solid festet i låshuset at det ikke mulig å vri bøylen hvis du bare kutter den på den ett sted. Du må kutte bøylen på to steder for å få sykkelen løs, og en batteridrevet vinkelsliper har da brukt så mye batteri at det er mulig tyven heller velger å stjele en annen sykkel med en enklere lås.

Vaier inkludert i prisen

Når du kjøper en Squire Paramount bøylelås, følger det med en 1,8 meter lang vaier. Denne kan du tre fra låsen, gjennom forhjulet, eventuelt rundt styre, og så tilbake på låsen. Denne vaieren er imidlertid ikke vesentlig mer solid enn andre vaierlåser, så vaieren bør ikke brukes til å låse fast i noe, bare sikre forhjulet og eventuelt styret. Det er bøylelåsen som er suveren på Squire Paramount, og det er med denne du bør bruke til å låse gjennom ramme, bakhjul og fast til noe virkelig solid. Ved å tre bøylen litt på skrå gjennom bakgaffelen oppe ved bremseklossene eller nede bak kranken, får du sikret både sykkelrammen og felgen på bakhjulet i låsen. Det er lett å kappe en ramme med baufil, men svært grisete og tidkrevende å sage gjennom to rammerør, felg, dekk og slange. Nå du låser på denne måten er det dessuten vanskelig å komme til med baufil.

Konklusjon

Squire Paramount er en av de sikreste sykkelåsene på markedet. Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) har ikke hørt om noen som har klart å knekke låsen uten å bruke vinkelsliper eller skjærebrenner. Dette er sykkellåsen for de som setter sikkerheten i høysetet. Det finnes imidlertid enda sikrere låser, men disse er beregnet for motorsykler og er alt for tunge til å dra med seg på en tråsykkel. Importør av Squire Paramount er Sverre Kvernberg Agentur, tlf 22 44 53 18, mail kvernbit@frisurf.no.

Squire Protector

Tilbake til AISSM.


Last modified: Mon May 12 14:35:20 MET DST 2003