ABUS Steel-O-Flex Granit

[English] Slangelåsen Ming Tay

ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) er den eneste slangelåsen som er FG-godkjent. Slangelåser er vaierlåser der den sårbare vaieren er beskyttet med stålskjell. Filosofien bak slangelåser er at du får en fleksibel lås som er så tykk at den ikke kommer inn i kjeften på en vanlig boltekutter, samtidig som låsen ikke blir for tung.

Skjellene

ABUS Steel-O-Flex Granit har herdede skjell. Det betyr at det er umulig å kutte denne låsen med baufil. AISSM har testet låsen med baufil, men skjærebladet biter ikke i det hele tatt. AISSM har hørt om tyver som har prøvd å kappe låsen med baufil, men som måtte gi opp.

Boltekutter

Siden slangelåsen er for tykk til å komme inn i kjeften på en vanlig boltekutter, prøver kjeltringene å klemme skjellene flate. Dette er vanskelig når skjellene er herdet. AISSM har testet ABUS Steel-O-Flex Granit. Skjellene er svært robuste, men ved hjelp av ambolt og en liten slegge klarte vi å klemme skjellene så flate at den kom inn i kjeften på en halv meter lang boltekutter. Det var imidlertid ikke mulig å kappe låsen med denne boltekutteren. AISSM har hørt om fornøyde sykkeleiere som har kjøpt ny slangelås av typen ABUS Steel-O-Flex Granit fordi tyvene hadde klart å klemme låsen deres flat, men ikke klart å kappe den.

Stor boltekutter

AISSM testet låsen på nytt med en større boltekutter. Vi brukte en 70 cm lang boltekutter, la den flatklemte låsen ned på gulvet, støttet den ene armen av boltekutteren mot gulvet og brukte hele kroppstyngden på den andre armen, gynget opp og ned på boltekutteren, og dyttet låsen lenger og lenger inn i kjeften på boltekutteren for hvert klipp. Ved hjelp av denne metoden klarte vi å kappe låsen, men vi hadde ikke klart å få det til dersom låsen hadde vært låst gjennom en sykkel. Det er mulig å kappe låsen ved hjelp av en 1 meter lang boltekutter, men tyvene må likevel først slå låsen flat for å få låsen inn i kjeften på boltekutteren. Dersom du skal kunne kappe låsen ved hjelp av boltekutter uten å måtte klemme skjellene flate på forhånd, trenger du ha en 1,5 meter lang boltekutter eller en 1 meter lang boltekutter med progressiv utveksling. Hydrauliske kuttere vil også ta knekken på låsen. De færrste sykkeltyver disponerer slikt utstyr.

Dirking

ABUS Steel-O-Flex Granit har en 7 skivers låsemeksnisme fra ABLOY som gir 250.000 nøkkelvariasjoner. Dette gjør den nesten umulig å dirke med mindre du har egne nøkkelprofiler. Selv erfarne låsesmeder vil bruke tid på å dirke opp denne låsen, og tyver som behersker teknikken pleier ikke å bry seg om å stjele sykler.

Resultater fra tester

I testen til det tyske forbrukermagasinet "test" mars 1996 kom ABUS Steel-O-Flex Granit best ut av slangelåsene. Måling med hydraulisk jekk viser at den tåler 2,1 tonn, men siden det er vanskelig å utnytte kraften fra en jekk på en fleksibel vaier, er jekk et lite egnet angrepsverktøy. Da AISSM fikk sykkelverkstedet "Den Rustne Eike" til å teste låsen sommeren 1996, klarte de ikke å åpne låsen. I testen til Total Bike Magazine mai 1997 var ABUS Steel-O-Flex Granit den eneste slangelåsen som overlevde 5 minutters testing, og den kom også best ut av slangelåsene i testen til det tyske forbrukermagasinet "plus" august 1997. Da "Den Rustne Eike" testet låsen for "TV2 Hjelper deg" april 1998, klarte de å åpne låsen på 1 min og 50 sek. Slangelåsen til Ming Tay kom faktisk bedre ut i denne testen, men etter det AISSM erfarer var dette tilfeldig.

Konklusjon

ABUS Steel-O-Flex Granit er den eneste slangelåsen som er FG-godkjent. Den har kommet best ut av slangelåsene i internasjonale tester. Låsen er langt sikrere enn slangelåsen til Ming Tay, og er den eneste slangelåsen AISSM vil anbefale. Forsikringsselskapet Gjensidige selger denne låsen til gunstig pris, og du kan bestille den pr. internett gjennom Gjensidige Sikkerhetsbutikken. Importør er Arnar Hansson Agentur, tlf 38 19 85 33, e-mail ks.arnar.hansson@online.no.

Slangelåsen Ming Tay

Tilbake til AISSM.


Last modified: Wed Sep 9 14:56:30 MET DST 1998