Trelock Titan Twin Lite

Luma 35 HU

Trelock Titan Twin Lite (bilde) er en bøylelås som bygger på et helt annet prinsipp enn bøylelåsene til ABUS og Squire. I stedet for å ha en sterk herdet bøyle, er bøylen til Trelock Titan Twin Lite utrolig seig. Overflaten er likevel hard nok slik at den ikke kan sages med baufil eller kuttes med en med en halv meter lang boltekutter. Det er imidlertid tvilsomt om bøylen vil tåle angrep med boltekutter som er en meter lang. Det som er spesielt med denne Trelock bøylelåsen er at den er overraskende motstandsdyktig mot nedkjøling med flytende nitrogen. Selv etter at låsen er kjølt ned til -100 grader celcius, tåler den slag med kulehammer. Dette har imidlertid ikke noen stor praktisk betydning da ryktene om kuldespray er betydelig overdrevet. Låssylinderen er ikke så dirkesikker som Squire og ABUS, men gir sannsynligvis tyven nok motstand. Den kan sannsynligvis ikke kan borres opp på under 90 sekunder, men det er tvilsomt at den overlever 5 minutter. Låsen veier omtrent ett kilo.

Jekk

I likhet med Squire Paramount tåler Trelock Titan Twin Lite angrep med jekk. Den Rustne Eike har testet låsen, og selv etter 20 minutters jekking var låsen like hel. Etter flere angrep med flere typer verktøy var låsen deformert til det ugjenkjennelige, men Den Rustne Eike har ikke klart å bryte den opp. Måling med hydraulisk jekk viser at du må gi låsen et press på 3,3 tonn med jekk før den sprenges. Siden bøylen gir etter mens du jekker, er det dessuten vanskelig å utnytte kraften fra jekken.

Spett

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! fikk en tilsendt en Trelock Titan Twin Lite av importøren slik at vi kunne teste den. Siden Den Rustne Eike allerede hadde testet låsen med boltekutter, hammer, baufil og jekk, ville vi teste den med spett. Vi festet bøylen til et festepunkt i en container og plasserte spettet inne i bøylen. Først testet vi trekkstyrke ved å spenne mot tverrpinnen på låsen. Det var umulig å bryte opp låsen på denne måten, men dette var heller ikke overraskende siden låsen tåler jekk. Vi begynte i stedet å bøye på bøylen. Selv om bøylen er seig, tenkte vi at metalltretthet ville knekke låsen. Det viste seg imidlertid vanskelig å få låsen til å bøye seg på samme sted hver gang, så vi gikk over til vridning. Produsenten av Kryptonite skryter av at deres bøylelåser tåler 360 graders vridning. Dette tålte Trelock Titan Twin Lite også, men da vi fortsatte å vri, måtte låsen gi tapt. Vi testet en Squire Paramount på samme måte, men bøylen til en Squire Paramount er så kraftig at vi ikke klarte å vri denne i det hele tatt. Vi klarte ikke å bryte opp Squire-låsen tross gjentatte forsøk, men vi skadet låsmekanismen slik at vi måtte bruke vinkelsliper for å få låsen av containerfestet.

FG-godkjenning

De fleste av Trelock sine bøylelåser er godkjent av Forsikringsselkapenes Godkjennelsesnevnd (FG-godkjent). Trelock Titan Twin Lite er identisk med Trelock Titan Lite, men Trelock Titan Twin Lite har bredere bøyle. Trelock Titan Lite er FG-godkjent, men imporørten har ikke søkt om godkjenning for Trelock Titan Twin Lite.

Konklusjon

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) kan anbefale Trelock Titan Twin Lite. Selv om den er svakere enn Squire Paramount, og kan vris opp ved hjelp av spett eller boltekuttere som er en meter eller lenger, veier den bare ett kilo i motsetning til 1,3 kg for bøylelåsen Squire Paramount. Ved riktig plassering av låsen er sykkelen brukbart sikret hvis du i tillegg bruker en vaierlås for å sikre forhjulet. Dersom du trenger høyere sikkerhet, bør bøylelåsen kombineres med en FG-godkjent slangelås eller en FG-godkjent kjettinglås. Importør er Wandem & Co, tlf 22 41 40 73.

Luma 35 HU

Tilbake til AISSM.


Last modified: Sat Apr 19 14:35:20 MET DST 1997