Luma 35 HU

ABUS sykkellåser

Luma 35 HU (bilde) er en av de billigste bøylelåsene som er FG-godkjent. Det hersker imidlertid litt forvirring omkring godkjenningen fordi produsenten selv hevder at det er modellen Luma 35 HUSSF som er testet av Stoldsskyddsforeningen (SSF) og som derfor er FG-godkjent, men på listene til FG står modellen Luma 35 HU. Det er også sistnevnte modell som er blitt testet av Total Bike Magazine og Aftenposten.

Bøylen

Bøylen på Luma 35 HU er fullstendig gjennomherdet. Dette gjør den knallhard, men også sprø. Dersom det er mulig å knekke bøylelåser med idrettsspray og kulehammer, må dette være en opplagt kandidat. Diameter på bøylen er 11 mm. Dette er litt i minste laget, men motstår boltekuttere opp til en halv meter.

Jekk

Ifølge produsenten skal Luma 35 HU tåle 3 tonn med jekk og modellen Luma 335 HUSSF tåle 4 tonn med jekk. Det er mulig at man må opp i 3 tonn for å løsne bøylen fra tverrpinnen, men etter det vi kjenner til har gjennomherdede bøyler en lei tenden til å sprekke i toppen ved lavere belastning.

Dirking

Luma 35 HU betjenes med rørnøkkel. Dette gjør at den kan åpnes med en universaldirk.

Drill, baufil, hammer og tang

I testen til Aftenposten klarte de ikke å åpne låsen i løpet av tre minutter selv om de prøvde både drill, baufil, hammer og tang. I testen til Total Bike Magazine brukte de to minutter og 20 sekunder på å knekke låsen. Dette gjorde at låsen havnet i samme kategori som de dårligste låsene. De ble likevel imponert over at en så billig lås ga så mye motstand.

Konklusjon

Luma 35 HU er en brukbar lås til en billig penge. Det er en svakhet at den betjenes med rørnøkkel slik at den kan åpnes med en universaldirk, men i kombinasjon med en vaierlås er den en brukbar løsning for sykler som koster mindre enn kr 4.000,-. Låsen er imidlertid ikke så god at AISSM vil anbefale den til eiere som er redde for sykkelen skal bli stjålet. Importør er Askim G-sport tlf 69 81 65 00.

ABUS sykkellåser

Tilbake til AISSM.


Last modified: Sat Apr 19 14:35:20 MET DST 1997