Test i Cycling Today

Test i Forbrukerrapporten 1994

Det engelske sykkelbladet Cycling Today hadde desember 1999 en test av sykkellåser. Testen ble utført av Malcolm Fawcett ved hjelp av verktøy levert av firmaet Travis Perkins som bl.a omfatter et utvalg boltekuttere og sannsynligvis spett.

QLS står for Quality Level System. Dette er en sikkerhetsbetegnelse ABUS bruker til rangering av sine egne låser. Skalaen går fra 1-20 hvor 20 er best. Vi har brukt den samme skalaen til å rangere andre låser på grunnlag av tester der låsene er testet sammen med ABUS-låser.

Låser som overlevde all testing (QLS)

 1. Kryptonite New York Chain kjettinglås (10)
 2. ABUS Steel-O-Flex Granit slangelås (10)

Låser som overlevde lenge (QLS)

 1. Squire ML2L/G3 kjettinglås (12)
 2. Squire Protector bøylelås (10)

Låser som overlevde 1, men ikke 3 minutter (QLS)

 1. Squire Patriot bøylelås (8)

Låser som ble åpnet på under 3 minutter (QLS)

 1. Raleigh D-lock bøylelås (8)
 2. ABUS Granit 54 HB bøylelås (10)
 3. ABUS Sinus Plus 47 HB bøylelås (8)
 4. Trelock Magnum 1630 slangelås (8)
 5. Trelock Cops bøylelås (8)
 6. Squire 104 vaierlås (5)
 7. Raleigh Cable vaierlås (5)

Testvinner pris/kvalitet

 1. Squire Protector bøylelås (10)

Våre kommentarer

Squire Protector bøylelås (QLS 10) er en god lås, men den er ikke FG-godkjent i Norge. Storebroren Squire Paramount bøylelås (QLS 12) er imidlertid FG-godkjent, men denne var ikke med i testen. Det har nå kommet en Squire Paramount Plus bøylelås (QLS 15) som skal være enda bedre.

Kryptonite New York Chain kjettinglås (QLS 10) kom best ut av testen sammen med ABUS Steel-O-Flex Granit slangelås (QLS 10). Alle låsene til Kryptonite har rørnøkkellås som er enkle å dirke opp med en universaldirk (bilde). Det ble imidlertid ikke brukt dirk i testen. Det er overraskende at de ikke klarte å knekke ABUS Steel-O-Flex Granit slangelås. Det er riktignok en god lås, og er den eneste slangelåsen AISSM vil anbefale, men den ble åpnet av sykkelverkstedet "Den Rustne Eike" på 1 min og 50 sekunder.

Squire Patriot bøylelås regnes som en dårlig lås. I testen brukte de 2 minutter på å knekke denne, og det er overraskende lang tid. ABUS Granit 54 HB bøylelås scoret nok en gang dårlig i tester. Denne låsen er sannsynligvis dårligere enn det produsenten selv har antatt (QLS 10), og det blir spennende å se om nykommeren ABUS Granit Plus 51 HB bøylelås (QLS 9) representerer en forbedring til tross for at QLS er nedjustert. Det er også store forventninger til ABUS Granit X-Plus 54 HB bøylelås (QLS 15).

Test i Forbrukerrapporten 1994

Tilbake til AISSM.


Last modified: Wed 10 Jan 2001 DST 20:40:23