Engelsk test av sykkellåser

[English]
Test i forbrukermagasinet "plus"

Det engelske bladet "Total Bike Magazine" hadde i mai 1997 en test av sykkellåser. Testen ble foretatt av Brian, en vanlig engelsk hobbysyklist som oppdaget at de fleste sykkellåser var enkle å knekke. Han har viet sitt liv til å teste låser for å avdekke svake låser samt være en pådriver for forbedringer. Verktøy som ble brukt i testen var baufil, tang, skrutrekker, hammer og en jernstang.

QLS står for Quality Level System. Dette er en sikkerhetsbetegnelse ABUS bruker til rangering av sine egne låser. Skalaen går fra 1-20 hvor 20 er best. Vi har brukt den samme skalaen til å rangere andre låser på grunnlag av tester der låsene er testet sammen med ABUS-låser.

Låser som overlevde 5 minutter (QLS)

 1. Squire Paramount bøylelås (bilde) (14)
 2. Squire Protector bøylelås (bilde) (10)
 3. ABUS Steel-O-Flex Granit slangelås (bilde) (10)
 4. Kryptonite New York Chain kjettinglås (10)
 5. Kryptonite New York Lock bøylelås (10)
 6. Kryptonite Evolution 2000 Mini bøylelås (8)

Låser som overlevde 3, men ikke 5 minutter (QLS)

 1. Trelock Titan Lite bøylelås (bilde) (10)
 2. Trelock Magnum 1630 slangelås (bilde) (7)
 3. Master Lock Coil slangelås (7)

Låser som ble åpnet på under 3 minutter (QLS)

 1. ABUS Junior Plus bøylelås (bilde) (8)
 2. LUMA 35 HU bøylelås (bilde) (8)
 3. Kryptonite Evolution 2000 bøylelås (bilde) (8)
 4. ABUS Granit 54 HB bøylelås (bilde) (10)
 5. Trelock Cops bøylelås (8)

Testvinnere pris/kvalitet (QLS)

 1. Squire Protector bøylelås (bilde) (10)
 2. Squire Paramount bøylelås (bilde) (14)
 3. Kryptonite New York Lock bøylelås (10)

Våre kommentarer

Det ble bare testet en lås av hver type. Det kan derfor være litt tilfeldig hvor lang tid det tok å knekke de ulike låsene. Dette har gitt seg utslag i at enkelte låser har kommet bedre ut enn det de fortjener. I testen brukte de lenger tid på knekke ABUS Junior Plus (bilde) til tross for at denne er betydelig svakere enn ABUS Granit 54 HB (bilde). Det er også merkelig at det skal være så stor forskjell på Kryptonite Evolution 2000 (bilde) og Kryptonite Evolution 2000 Mini når de er konstruert på nøyaktig samme måte, og bare har ulik størrelse.

En annen svakhet med testen er at låsene ikke er blitt testet for dirking. Alle låsene til Kryptonite har rørnøkkellås som er enkle å dirke opp med en universaldirk (bilde), og ingenting er mer skummelt enn en person som går bort til en sykkel, låser opp låsen på mindre enn 10 sekunder, henger låsen pent på plass, og sykler sin vei uten at noen skjønte at han faktisk stjal en sykkel.

Sammenligning med egne erfaringer

Vi har lenge anbefalt bøylelåsen Squire Paramount (bilde) og slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde). I denne testen måtte testpanelet gi opp etter 5 minutter uten å få knekt disse låsene. Selv om noen Kryptonite låser gjorde det bra i testen, vil vi ikke anbefale disse fordi Kryptonite har rørnøkkellås som er enkel å dirke opp. Vi har imidlertid anbefalt Trelock Titan Twin Lite (bilde) som er konstruert på nøyaktig samme måte som Trelock Titan Lite som i denne testen ble åpnet etter 4 minutter og 50 sekunder. Siden denne låsen veier relativt lite, vil vi fortsatt anbefale den til syklister som er litt mer opptatt av vekt enn sikkerhet.

Testens vinner i klassen pris/kvalitet er Squire Protector, lillebroren til Squire Paramount. Squire Protector er konstruert etter samme prinsipp som Squire Paramount (bilde), men den har litt dårligere stålkvalitet i bøylen. Squire Protector (bilde) er heller ikke like dirkesikker som Squire Paramount, og passer derfor best til sykler som koster mindre enn kr 6.000,-.

Test i forbrukermagasinet "plus"

Tilbake til AISSM.


Last modified: Fri Sep 5 14:16:00 MET DST 1997