Tysk test av sykkellåser

Test i "TV2 Hjelper deg" 1998

Det tyske forbrukermagasinet "plus" hadde august 1997 en test av sykkellåser. De la vekt på "brukervennlighet" (10%), "korrosjonsbestandighet" (10%), "mekanisk motstandskraft" (50%) hvor låsen ble testet med skrutrekker, hammer, tang, baufil, boltekutter, spett og vinkelsliper, "motstandskraft mot avanserte angrep" (20%) som omfatter dirking og drill, og til slutt test med "statisk og dynamisk belastning" (10%) hvor låsen ble utsatt for jekk og pendelslag.

QLS står for Quality Level System. Dette er en sikkerhetsbetegnelse ABUS bruker til rangering av sine egne låser. Skalaen går fra 1-20 hvor 20 er best. Vi har brukt den samme skalaen til å rangere andre låser på grunnlag av tester der låsene er testet sammen med ABUS-låser.

Høy sikkerhet (QLS)

 1. ABUS Granit Classe 74 HB bøylelås (bilde) (12)
 2. Kryptonite New York Lock bøylelås (10)
 3. ABUS Junior Special bøylelås (bilde) (9)
 4. Kryptonite Evolution 2000 bøylelås (bilde) (8)
 5. ABUS Steel-O-Flex Granit slangelås (bilde) (10)
 6. Trelock Titan 330 bøylelås (bilde) (8)
 7. Kryptonite Evolution Lite bøylelås (8)
 8. Trelock Match 1650 slangelås (7)

Middels sikkerhet (QLS)

 1. Kryptonite Super Armordillo slangelås (7)
 2. ABUS Power Cable vaierlås (9)
 3. Kryptonite Kryptolock bøylelås (7)

Lav sikkerhet (QLS)

 1. Basta Safe XL 240 bøylelås (6)
 2. Trelock Titan Twin Lite bøylelås (bilde) (10)
 3. Trelock Cops bøylelås (6)
 4. Luma Cito bøylelås (5)
 5. Kryptonite Kryptokeeper vaierlås (2)
 6. Interunion Profex bøylelås (4)

Vinner pris/sikkerhet (QLS)

 1. ABUS Junior Special bøylelås (bilde) (9)

Kommentarer

Dette er en grundig og seriøs test, men vektingen av de ulike kriteriene gjør at rangeringen av låsene blir litt spesiell. Hvis testen skulle vært utført av sykkelverkstedet "Den Rustne Eike", ville de inkludert jekk i gruppen "mekanisk motstandskraft" som vektlegges 50%. I denne testen blir sårbarhet for jekk gruppert som "statisk og dynamisk belastning" og bare vektlagt 10%, og dette er for lite siden man regner med at mange sykkeltyver bruker jekk. Lav vekting har gjort at bøylelåsen ABUS Granit Classe 74 (bilde) vant testen til tross for at det var mulig å jekke den opp. Bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite som kom i klassen "Lav sikkerhet" er mer motstandsdyktig mot jekk enn ABUS Granit Classe 74. Bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite (bilde) ble rangert lavt fordi den kan kappes med en stor boltekutter.

De skriver at låsene ble testet med dirking, men de har ikke brukt universaldirken til rørnøkkellåser (bilde). Dette gjør at låsene til Kryptonite havner høyt opp på listen. Det eneste som trakk ned på bøylelåsen Kryptonite New York låsene var at den lett begynner å ruste. Bøylelåsen Kryptonite Evolution 2000 (bilde) gjorde det også ufortjent bra i denne testen. I testen til Total Bike Magazine ble den åpnet på 2 minutter. Den Rustne Eike brukte 50 sekunder.

Slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) befester sin stilling som den beste slangelåsen. Trelock Match 1650 er også en bra slangelås, men denne vil ikke komme på det norske markedet fordi den er enda dyrere enn ABUS Steel-O-Flex Granit. Det er viktig å legge merke til at flere av bøylelåsene rangeres høyere enn slangelåser. Dette er i tråd med internasjonale tester av sykkellåser, men i Norge er imidlertid tilliten til bøyellåser svekket fordi mange av bøylelåsene er sårbare for jekk. Det er derfor synd at bøylelåsen Squire Paramount (bilde) ikke var med i denne testen da den i tillegg til å ha stor "mekanisk motstandskraft" også vil score høyt på "statisk dynamisk belastning" fordi den tåler 6 tonn med jekk. Låsen er dessuten svært korrosjonsbestandig, og produsenten gir deg 10 års garanti.

Bøylelåsen ABUS Junior Spesial (bilde) vant testen i klassen pris/kvalitet. Den er FG-godkjent, men den er svært sårbar for jekk. I testen til Total Bike Magazine ble den åpnet på 65 sekunder. Den Rustne Eike brukte 60 sekunder. Låsen er imidlertid billig og veier relativt lite (1,1 kg), og den er derfor en grei lås for de som ikke har så strenge krav til sikkerhet.

Konklusjon

ABUS Granit Classe 74 HB (bilde) kom ut best i test for andre gang. ABUS lage gode bøylelåser, men de er sårbare for jekk. Dette betyr at hullet i låsen må fylles opp når du låser slik at det ikke er plass til en jekk. Kryptonite lager også noen gode bøylelåser, men de ruster og de kan åpnes med universaldirk (bilde). Vi vil derfor ikke anbefale deg å kjøpe en slik lås. Slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) befester sin stilling som den beste slangelåsen, men flere av bøylelåsene regnes som sikrere.

Test i "TV2 Hjelper deg" 1998

Tilbake til AISSM.


Last modified: Thu Apr 16 23:18:00 MET DST 1998