TV2 Hjelper deg

Aftenpostens test av sykkellåser

"TV2 Hjelper deg" hadde april 1998 en test av sykkellåser. Testen ble utført av sykkelverkstedet "Den Rustne Eike" ved hjelp av de verktøy en sykkeltyv vanligvis har med seg når han skal ut for å stjele sykler.

QLS står for Quality Level System. Dette er en sikkerhetsbetegnelse ABUS bruker til rangering av sine egne låser. Skalaen går fra 1-20 hvor 20 er best. Vi har brukt den samme skalaen til å rangere andre låser på grunnlag av tester der låsene er testet sammen med ABUS-låser.

Låser som overlevde 6 minutter (QLS)

 1. Squire Protector bøylelås (bilde) (10)
 2. Kryptonite New York Lock bøylelås (10)
 3. Trelock Titan Twin Lite bøylelås (bilde) (10)
 4. Kryptonite New York Chain kjettinglås (10)

Låser som overlevde 3, men ikke 6 minutter (QLS)

 1. Ming Tay Motor Guard slangelås (bilde) (6)

Låser som ble åpnet på under 3 minutter (QLS)

 1. Kryptonite Gorgon (6)
 2. ABUS Steel-O-Flex Granit slangelås (bilde) (10)
 3. Ming Tay kabellås (4)
 4. Ming Tay bøylelås (bilde) (4)
 5. Vetta Triangel bøylelås (4)
 6. Kryptonite vaierlås (2)

Testvinner pris/kvalitet (QLS)

 1. Squire Protector bøylelås (bilde) (10)

Våre kommentarer

Det ble bare testet en lås av hver type. Det kan derfor være litt tilfeldig hvor lang tid det tok å knekke de ulike låsene. Dette har gitt seg utslag i at enkelte låser har kommet bedre ut enn det de fortjener. AISSM har kappet slangelåsen Ming Tay Motor Guard med vanlig baufil på ett minutt, og sykkeltyven "Tim" som Aftenposen intervjuet sommeren 1995 pleide å bruke 10-15 sekunder når han kappet en Ming Tay slangelås med boltekutter (bilde).

En annen svakhet med testen er at låsene ikke er blitt testet for dirking. Alle låsene til Kryptonite og Ming Tay (bilde) har rørnøkkellås som er enkle å dirke opp med en universaldirk (bilde), og ingenting er mer skummelt enn en person som går bort til en sykkel, låser opp låsen på mindre enn 10 sekunder, henger låsen pent på plass, og sykler sin vei uten at noen skjønte at han faktisk stjal en sykkel.

Sammenligning med egne erfaringer

Testens vinner pris/kvalitet er Squire Protector (bilde), lillebroren til Squire Paramount. Dette er ikke overraskende fordi Squire Protector er bra lås. Den er konstruert etter samme prinsipp som Squire Paramount (bilde), men den har litt dårligere stålkvalitet i bøylen. Squire Protector er heller ikke like dirkesikker som Squire Paramount, og passer derfor best til sykler som koster mindre enn kr 6.000,-.

Vi har lenge anbefalt Trelock Titan Twin Lite (bilde) selv om en tilsvarende lås ble åpnet på 4 minutter og 50 sekunder i testen til Total Bike Magazine mai 1997. Den veier mindre enn Squire Paramount, og Trelock Titan Twin Lite kan derfor anbefales til de som er opptatt av både vekt enn sikkerhet.

Testens store overraskelse var slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde). Den har blitt regnet som en sikker lås blant fagpersoner. Produsenten ABUS er stolt av denne låsen. Det er nesten umulig å kappe denne låsen med en halv meter lang boltekutter selv om du først har slått de spesialherdede metallskjellene flate med en slegge. Aksjonsgruppen har anbefalt denne låsen til tross for at vi har klart å åpne den på under ett minutt. Vi tror fremdeles at dette er den beste slangelåsen selv om Den Rustne Eike klarte å knekke låsen på 1 min og 50 sekunder i denne testen.

Aftenpostens test av sykkellåser

Tilbake til AISSM.


Last modified: Thu Apr 16 23:18:00 MET DST 1998