BIKE dirketest av sykkellåser

Test i Cycling Today

Det tyske offroadmagasinet BIKE hadde januar 1999 en dirketest av sykkellåser. Testen ble foretatt av Hamburger Sportsfreude der Sperrtechnik som er en gjeng med dirkeinteresserte som møtes regelmessig for å utveksle erfaringer. En gang i året kårer de Tysklands beste dirker, og i følge BIKE var vinneren i 1998 privatdetektiven Arthur Buhl. I denne testen brukte de enkle dirker, universaldirk til rørnøkkelsylinder og en avansert dirkepistol. Låsene ble ikke testet på andre måter. Det betyr at en lås som er vanskelig å dirke ikke nødvendigvis er vanskelig å bryte opp ved hjelp av andre metoder.

QLS står for Quality Level System. Dette er en sikkerhetsbetegnelse ABUS bruker til rangering av sine egne låser. Skalaen går fra 1-20 hvor 20 er best. Vi har brukt den samme skalaen til å rangere andre låser på grunnlag av tester der låsene er testet sammen med ABUS-låser.

Låser med meget høy dirkesikkerhet (QLS)

  1. ABUS Granit 54 HB bøylelås (bilde) (10)
  2. ABUS City Chain kjettinglås (bilde) (12)

Låser med høy dirkesikkerhet (QLS)

  1. Trelock Titan Twin Lite bøylelås (bilde) (10)

Låser med middels dirkesikkerhet (QLS)

  1. ABUS Steel-O-Flex slangelås (6)
  2. Trelock Supersafe vaierlås (6)

Låser med lav dirkesikkerhet (QLS)

  1. Kryptonite New York Chain kjettinglås (10)
  2. Kryptonite New York Lock bøylelås (10)
  3. Basta Safe XL240 bøylelås (6)
  4. Luma Tigre bøylelås (7)
  5. Luma Panzerkabel slangelås (6)
  6. Specialized Alcatraz bøylelås (7)
  7. Stevens Cyber bøylelås (6)
  8. Trek Alib Baba bøylelås (6)
  9. Ventura Alarm bøylelås med alarm (5)
  10. Kryptonite Kryptkeeper vaierlås (2)

Vinner pris/kvalitet (QLS)

  1. ABUS Steel-O-Flex slangelås (6)

Kommentarer til testmetoden

Dette er den eneste testen som har inkludert universaldirken til rørnøkkellåser i testingen. Dette er bra. Det er imidlertid trist at låsene bare ble testet med dirking da tyvene stort sett bruker andre metoder når de knekker låser. Men som BIKE skrev i sin artikkel så behøver ikke sykkeltyven å være spesielt intelligent for å skjønne at det lønner seg å investere i en universaldirk til rørnøkkellåser som koster DM 200 nå denne kan åpne 80% av sykkellåsene i Tyskland. I Norge er andelen lavere på grunn av at mange DBS-sykler leveres med fastmontert rammelås.

Kommentarer til resultatene

Testens vinner var bøylelåsen ABUS Granit 54 HB (bilde). De klarte heller ikke åpne kjettinglåsen ABUS City Chain (bilde), men denne kom litt dårligere ut i testen på grunn av høy vekt og pris. Sikkerhetsmessig er kjettinglåsen overlegen da bøylelåsen ABUS Granit 54 HB ikke tåler jekk eller spett. Det er imidlertid mulig å kappe kjettinglåsen ved hjelp av en 1 meter lang boltekutter. Selv om de ikke klarte å dirke opp noen av disse to låsene i denne testen, vet vi av tekniske spesifikasjoner at kjettinglåsen er mye vanskeligere å dirke enn bøylelåsen. Begge disse låsene er FG-godkjent.

Bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite (bilde) gjør det heller ikke så værst, men den gjorde det litt dårligere i denne testen sannsynligvis fordi den lot seg åpne med dirkepistol. Dette er et avansert verktøy som koster flere tusen kroner i innkjøp, og du må være godt trenet for å kunne bruke et slikt verktøy. De brukte likevel over et minutt på å åpne låsen. Låsen er et godt alternativ for de som er opptatt av både sikkerhet og vekt. I likhet med kjettinglåsen ABUS City Chain, tåler heller ikke denne låsen 1,0 meter lang boltekutter. Låsen Trelock Titan Lite som er nesten identisk med Trelock Titan Twin Lite, er FG-godkjent.

Slangelåsen ABUS Steel-O-Flex og vaierlåsen Trelock Supersafe kom ut middels bra. Det er viktig å merke seg at ABUS Steel-O-Flex (som ikke er FG-godkjent) er en langt dårligere lås enn ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde). Både ABUS Steel-O-Flex og Trelock Supersafe er sjanseløse mot en halv meter lang boltekutter, og du vil helt sikkert ta vaierlåsen og kanskje slangelåsen ved å bruke en skarp knipetang på 25 cm. Disse to låsene kan derfor ikke anbefales brukt alene selv om ABUS Steel-O-Flex vant testen i gruppen pris/kvalitet.

Låsene i gruppen "dårlig" ble samtlige åpnet på under et minutt. Ved hjelp av universaldirken (bilde) til rørnøkkellåser klarte testpanelet å åpne åtte låser på under 10 minutter. Når dirken er nullstilt, tar det kun 3 sekunder å åpne en lås med rørnøkkellås (tubulærsylinder). Av låsene i denne gruppen er det bare bøylelåsen Kryptonite New York som er FG-godkjent, og de fleste er enige om at FG burde trekke godkjenningen tilbake da låsen umulig kan ha passert dirketesten til FG.

Hjelp, jeg har en lås med rørnøkkel

Du ligger tynt an hvis en sykkeltyv med universaldirk har lyst på sykkelen din, og du har en rørnøkkellås som eneste lås. Dersom du har to låser med forskjellig utforming og låssylinder, er det sykkeltyven som ligger tynt an. Da tyvene ofte spesialiserer seg, er det sjelden de har med seg flere verktøy for å kunne åpne flere typer låser. Selv om tyven skulle klare å åpne begge låsene, bruker han minst dobbelt så lang tid når du har to låser, og sykkelen din blir straks mindre interessant.

Kryptonite New York Chain

Kryptonite New York Chain ble markedsført av DBS/Øglænd som "markedets beste sykkellås". Hvis du er en av de som har betalt kr 895,- for å sikre deg denne, er det forståelig at du føler deg snytt. I tillegg til at låsen kan åpnes med universaldirk, er låsen utrolig sårbar for vinkelsliper da tyven bare behøver å kappe den ene siden av bøylen på hengelåsen for å få den opp. Dette gjorde at denne kjettinglåsen kom dårligst ut da MC-avisa testet motorsykkellåser desember 1996. Låsen er heller ikke FG-godkjent til tross for det kan se slik ut på listen da det er bøylelåsen Kryptonite New York som er godkjent, ikke kjettinglåsen. I stedet for å la sykkelen din blir stjålet eller kjøpe helt ny lås, kan du beholde kjettingen og bytte ut hengelåsen med en Squire XL70. Selve kjettingen er nemlig meget god. Squire XL70 er FG-godkjent som motorsykkellås, og er konstruert etter samme prinsipp som bøylelåsen Squire Paramount (bilde). Du kan ringe importøren (Sverre Kvernberg Agentur, tlf 22 44 53 18), forklare han problemet ditt og spørre om du kan få kjøpe en Squire XL70 til en hyggelig pris.

Sammenligning med andre låser

ABUS Granit 54 HB (bilde) som kom best ut i denne testen har en 6 skivers ABUS-sylinder tilsvarende det systemet ABLOY har. Dette gir 30.000 nøkkelvariasjoner. ABUS City Chain (bilde) har en tilsvarende sylinder med 8 skiver som gir 250.000 nøkkelvariasjoner. ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) har identisk sylinder med ABUS City Chain. I artikkelen til BIKE om testingen skriver de at en flat nøkkel med fordypningene på flatsiden av nøkkelen er det sikreste systemet. Bøylelåsen ABUS Granit Classe (bilde) har en slik 10 pins sylinder med 30.000 nøkkelvariasjoner, men denne låsen var ikke inkludert i testen. Bøylelåsen Squire Paramount (bilde) har en 6 pins klassisk sylinder som gir 117.000 nøkkelvariasjoner. Dette ville gjort at låsen hadde kommet i klassen med "meget høy dirkesikkerhet". Bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite (bilde) har en 5 pins klassisk sylinder som gir 48.000 nøkkelvariasjoner. Bøylelåsen Squire Protector (bilde) har en 4 pins klassisk sylinder som gir 1.300 nøkkelvariasjoner. Dette ville gjort at låsen hadde kommet i klassen med "middels dirkesikkerhet".

Konklusjon

Låsene til ABUS gjør det bra i dirketest. Testvinner var bøylelåsen ABUS Granit 54 HB (bilde), men denne ble brutt opp på 18 sekunder i testen til Total Bike Magazine. ABUS City Chain (bilde) er en meget bra lås, men egne tester viser at denne kan kappes med en 1 meter lang boltekutter. Låser som betjenes med rørnøkkel kan åpnes med universaldirk (bilde) og er ikke å anbefale brukt alene, men kan brukes i kombinasjon med lås med annen låsesylinder. Bøylelåsen Squire Paramount (bilde) var ikke med i testen, men ville sannsynligvis kommet i gruppen "meget høy dirkesikkerhet".

Test i Cycling Today

Tilbake til AISSM.


Last modified: Wed Jan 10 11:18:00 MET DST 2001